De geschiedenis van Taekwondo

De wortels van het moderne Taekwondo

Taekwondo zoals wij het nu kennen is in de jaren '50 ontwikkelt in Korea.

Naast het Japanse Karate en Chinese Kungfu hebben ook andere vechtsystemen invloed gehad op de ontwikkeling van het huidige Taekwondo. Hierbij kan worden gedacht aan : Subak (gevecht met de handen), Taekyon (gevecht tussen 2 personen waarbij men elkaar met allerlei voettechnieken onderuit moet trappen) en Kwon Bop (de wet van de vuist). Aangenomen wordt dat het huidige Taekwondo veel beentechnieken heeft overgenomen uit het Taekyon en veel handtechnieken uit het Karate.

De wortels van Taekwondo gaan bijna 2000 jaar terug naar een vechtkunst die Hwarang-do heet tijdens de Silla dynastie.

Deze vechters waren elite krachten die speciaal geselecteerd waren. 

 

Het doel van Taekwondo als vechtkunst

Het doel is om een tegenstander gemakkelijk te overwinnen door gebruik van een grote variatie aan hand (20%) en voettechnieken (80%).

Omdat een been langer en 6 x sterker is dan een arm, kent Taekwondo in verhouding een grote diversiteit aan traptechnieken.

Zelfs van alle vechtsporten kent Taekwondo het grootste aantal verschillende traptechnieken.

 

Het ontstaan van het hedendaagse Taekwondo

Officieel is Taekwondo ontstaan toen een groep van vooraanstaande vechtkunst experts bij elkaar zijn gekomen om 1 vechtsport c.q. kunst te ontwikkelen door het beste van diverse stijlen samen te voegen tot 1 complete vechtsport.

Deze bijeenkomst was op 11 april 1955 in Zuid-Korea met als grondlegger:

Generaal Choi Hong Hi, 9e dan zwarte bander.


Na de bevrijding in 1945 keerden vele Koreanen terug naar huis en er werd een verbeterde versie van Taekwondo geïntroduceerd. Er waren echter vele stijlen en vandaar dat de overheid Taekwondo ging stimuleren om tot 1 nationale stijl te komen: het huidige Taekwondo dat in 1955 ontstaan is, zoals boven beschreven.

In de jaren '60 gingen vele Koreaanse Taekwondo instructeurs wereldwijd het Taekwondo in vele landen introduceren.

 

Generaal Choi Hong Hi had zich vanaf zijn 15e bekwaamd in het Taekyon en had daarna in Japan zijn zwarte band gehaald in Karate. Dit deed hij vanuit een filosofie van zelfverdediging. 

Na de bevrijding in 1945 kreeg Choi Hong Hi de mogelijkheid om mee te bouwen als oprichter van het Zuid Koreaanse leger. Door zijn positie in het leger kreeg hij de mogelijkheid om het Taekwondo zoals we nu kennen te ontwikkelen. Dat Taekwondo als internationale gevechtskunst zo kon opkomen had te maken met het feit dat mensen behoefte hadden aan iets spiritueels als tegenhanger voor het materialisme en egoïsme dat de wereld van toen kenmerkte. Mensen konden zelfvertrouwen ontlenen aan Taekwondo en konden zich verdedigingstechnieken eigen maken die zeker in gewelddadige tijden goed van pas kwamen. De superioriteit en snelheid van de Taekwondo-technieken werd in brede kring erkend. Het jaar 1955 wordt beschouwd als het jaar dat het hedendaagse Taekwondo is ontstaan.
In Korea sowieso maar ook in vele andere landen wordt Taekwondo door politie, leger en veiligheidsdiensten beoefend omdat het de perfecte methode is om zelfverdediging te trainen en indien nodig ook in de praktijk toe te passen.

Taekwondo in Nederland
In 1965 werd voor de eerste maal Taekwondo geïntroduceerd in Nederland door de Koreanen Park Jong Soo en Kwon Moo Gun. Later kwam Seo Myung Soo in Nederland en ook hij heeft heel veel invloed gehad op het Taekwondo door leraren op te leiden en vele stages en workshops te geven.

Op 29 mei 1966 werd de N.T.A. (Nederlandse Taekwondo Associatie) opgericht. Deze trad in 1972 toe tot de Sectie Taekwondo van de Budo Bond Nederland. In 1974 scheidde zich een aantal Taekwondo-beoefenaren af van de B.B.N. en richtten wederom de N.T.A. op.

Sindsdien worden er 2 vechtstijlen gehanteerd. De N.T.A. bleef de door Choi ontwikkelde I.T.F.-stijl trouw. De B.B.N. nam echter de nieuwe W.T.F.-stijl over die gepropageerd werd door de Koreaanse Taekwondo Associatie. In 1976 verkreeg de sectie Taekwondo van de B.B.N. de aansluiting van de W.T.F. (World Taekwondo Federation)

Bij Taekwondo Academy Parkstad / Chang Moo Kwan Saja beoefenen de World Taekwondo stijl.

Taekwondo Vlaanderen
Taekwondo Vlaanderen stelt zich ten doel leiding te geven aan, alsmede de verantwoorde beoefening te bevorderen van de Taekwondosport, van de aan de Taekwondosport verwante methoden van zelfverdediging en andere aan de Taekwondosport verwante activiteiten, alsmede het bevorderen van de belangen van de leden; alles in de ruimste zin des woords.

Denk hierbij aan het opleiden van juryleden, trainers, examinators en het organiseren van wedstrijden.

Ook zijn leden van de bond collectief verzekerd voor aansprakelijkheid en ongevallen.


Auteur: Mike Fox 
 

 
 
 
© Taekwondo Academy Parkstad
Alle teksten, afbeeldingen, logo's, foto's, documenten zijn eigendom van Taekwondo Academy Parkstad.
Gebruik is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming.
Zie de button "disclaimer" voor verdere informatie. 
De inhoud van deze pagina /  website is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL